Ti ja To klo 17:00 alkaen, La sop.mukaan

Rakkaus, parisuhteet, päätöksenteko ja Damage control

07.01.2024


Nyt kun omat aivot ovat taas mainiosti levänneet pyhien aikana ja miljoona uutta ideaa kuluvalle vuodelle 2024 on muhimassa niin pysähdynpä hetkeksi aivojen toimintaan rakkaudessa ja ihmisen päätöksen teossa. Meillä kaikillahan ajatus kulkee omia erityisiä kanaviaan, ja niihin vaikuttavat niin opitut toimintatavat kuin myös toimintakulttuuri, jossa elämme sekä myös ihmisen geneettisen perimät ominaisuudet. Mahdolliset elämässä rakentuneet traumat vielä siihen päälle tuovat jokaiselle omia erityispiirteitä ja haasteita. Tätähän harvemmin tulee itsekään ajatelleeksi, mutta useimmiten itse aiheutetut, elämän sujuvuutta ja onnellisuutta haalistavat ongelmakoktailit ovat yhdistelmä kaikkia noita mainittuja taustatekijöitä.

Ihminen suhteissaan ja parisuhteissaan käyttää näitä kaikkia voimistavina taikka haalistavina voimavaroinaan tehdessään päätöksiä siitä, kenen kanssa pariutua ja jakaa elämäänsä. Ja juuri suhteiden muodostumisen ja pitävyyden kannalta onkin hyvä joskus pohtia omia ajureitaan eli niitä tekijöitä, jotka saavat meidät kiihdyttämään uuden ihastuksen ja rakkaan kanssa pikavauhtia eteenpäin. Jos olet onnellisessa suhteessa ja asiat rullaavat jokseenkin hyvin niin pysähdypä silti hetkeksi. Ja erityisesti sinä, joka olet taas kerran löytänyt ihanan uuden "sielunkumppanin" jonka kanssa näet jo vanhenevasi ja seikkailevasi maailman tappiin…niin nyt on hyvä pysähtyä pika-analyysin pariin.

Nimittäin, nimittäin, päätöksentekokyky ei ole kirkkaimmillaan juuri kun olet kohdannut uuden ihmisesi. Rakastuminen ja ihastuminen vetää pään pyörälle, sekoittaa , saa hormonit hyrräämään (erityisesti dopamiini, serotoniini sekä oksitosiini) ja saa kropankin kihelmöimään ja ihon haluamaan toisen läsnäoloa tosi vahvasti. Niin vahvasti, että joskus elämän kuivakat realiteetit unohtuvat heti kättelyssä. Et välttämättä itse huomaa tätä reaktiota muutoin kuin, että kaverisi ihmettelevät että "mitä sinulle on tapahtunut, sinähän säteilet onnellisuutta" tai oho, olipas se nopeaa toimintaa teiltä kahdelta". Itse ehkä ajattelet, että oihh, enpä olisi uskonut kuinka ihminen voi löytää itselleen sopivan kumppanin tai mitä sitä turhaan aikailemaan kun on kerran sopivan kumppanin löytänyt…

Ja ihanaa että näin tapahtuu, sehän varmistaa sen, että saa tuntea rakkautta, elävänsä ja kiihdyttävänsä elämän kaistoilla yhdessä sielun kumppaninsa kanssa. Kerrassaan onnen potkaisuja!


Entäpä kun aivokemiallinen höyrähdys alkaa tasaantua ja alat palata maan pinnalle? Tämähän meillä tapahtuu tutkimustenkin mukaan kuukausien kuluessa ja viimeistään n. kahden vuoden kuluessa. Kun omat elintoiminnot palaavat entiselleen, hyvänolon hormonit tasoittuvat ja uuden ihmisen mukanaan tuoma stimulaatio tasaantuu…tai hänestä paljastuu niitä asioita, jotka ehkä olisivat olleet show-stoppereita jo ihan parisuhteen alkumetreillä. Ehkäpä erilainen arvomaailma, raskaita taakkoja aikaisemman elämän poluilta tai vaikka ihan erilainen ajatus parisuhteesta, suhteesta, seksuaalisuudesta, rehellisyydestä tai rakkaudesta.

Mitä tehdä? Eipä ole valmiita reseptejä näihin tilanteisiin ja ilmiö on ihan tavallinen. Usein käy vielä niin, että totuus laukeaa silmille yhtäkkisen kriisin kautta, jolloin on itse valmistautumaton kohtaamaan tapahtumia ja silmille tulevia faktoja. Joudut reagoimaan odottamattomaan tilanteeseen ns. pöksyt kintussa.

Usein on kuitenkin niin, että intuitio on toiminut taustalla ja meillä on alitajuisesti ollut ajatuksia siitä, että kaikki ei ehkä ole aivan kunnossa suhteessamme, mutta kiire, velvoitteet ja perhe himmaavat tilannekuvaa siinä määrin että kriisit pääsevät yllättämään.

Pikaohje sinulle ensiavuksi: Muista että et ole yksin, kriisiisi saat kyllä apua, kun pidät itsesi sen verran toimintakykyisenä, että saat sitä haettua.

  • Soita ystävälle, älä luovuta- hae lähimmän mielenterveys avun tai sairaala-päivystyksen numero (tai akuutissa hätätilanteessa 112), tai ota päiväsaikaan yhteyttä terapia-ammattilaisiin.
  • Älä jää yksin, jos tilanne tuntuu mahdottomalta käsitellä. Usein toisen ihmisen läsnäolo ja rauhoittavat sanat saavat omaa pahaa mieltä rahoittumaan ja järkeä kulkemaan niin että saat rakennettua jatkoaskeleita tilanteesta selviämiseen.
  • Sinulla on AINA aikaa pysähtyä tilanteeseen-vaikka olisit kuinka "pakene tai taistele"-moodissa, tämä on se hetki kun on hyvä pysähtyä, todeta realistisesti tilanne ja analysoida polut joita pitkin lähteä eteenpäin. Tee se mieluusti yhdessä kumppanisi kanssa, mutta jos se ei ole mahdollista istu alas kaverisi, kuuntelijasi tai terapeutin kanssa – joka pystyy neutraalisti peilaamaan tilannetta ja miettimään etenemistä.
  • Hoida ns. damage-control kuntoon. Estä siis lisä-katastrofien synty ja ota tilanne hallintaan.

Entä jos olet julkisuudessa näkyvä henkilö?

Viime viikkoina minua ovat paljon mietityttäneet julkisuuden henkilöt, jotka ovat ammattinsa ja henkilöbrändinsä tai esim. huippu-urheilu-uransa puolesta paljon näkyvillä julkisuudessa. Nämä yksittäisen, tunnetun ihmisen kriisit kun tuntuvat olevat kovasti kaikkia kiinnostavia ja lööppitilaa myyviä juttuja. Media rakastaa raflaavia otsikoita, joihin liittyvät usein seksuaalisuus, parisuhteet, pettämiset, erot ja kohellukset, rahalliset keikautukset tai muutoin vain erityiset inhimilliset kriisit. Erityisesti olen näitä tässä viime viikkoina pohtinut neuroepätyyppillisten ihmisten näkökulmasta. Osa esiin nostettuja julkisuuden tapahtumia on juuri niitä klassisia tapahtumia, joihin ihan tavallisetkin neuroepätyypilliset ihmiset törmäävät elämässään. Tavataan ihania ihmisiä, joista hullaannutaan, tehdään nopeasti parisuhde-liikautuksia, liiketoimintaratkaisuja, uusia aluevalloituksia, kun tulee uusia kunkku-ideoita tai uuden kumppanin kanssa tunnetaan, että ollaan yhdessä maailman parhaita. Tai kiihdytetään uuteen suhteeseen olemassa olevasta suhteesta pikavauhdilla ja ilman sen suurempia yhteisiä pohdintoja. Ja sitten pahimmassa tapauksessa joudutaan mediapyörteeseen, jossa asiat nostetaan esiin sekalaisessa järjestyksessä ja pohjamutia myöten ja viikkojen ajan. Aina joku löytää uuden faktan ja taas asiaa puidaan mediassa. Tämähän on varmaan osa mediayhtiöiden liiketoimintalogiikkaa ja sitä en sinällään kommentoi. Haluan nostaa tämän pohteena yksittäisten ihmisten elämän ja elämänhallinnan näkökulmasta. Siitä katsottuna nämä nostot ovat todella raadollisia.

Näitä esimerkkejä meille nostetaan jatkuvalla syötöllä ja ne ovat varmasti rasittavia, jollei todella raskaita ihmiselle itselleen, parisuhteille, omalle yritykselle tai ammatinharjoittamiselle.

Sympatiani ovat usein ihmisen ja ihmisarvoisen kohtelun puolella. Toivoisin, että voisin tarjota ensiapupakkauksen, toiminta-ohjeita ja parisuhdetyökalupakkia kun huomaan, että nyt lähtee taas hurja mediaroottori pyörittämään ihmisiä ja pareja. Tarvitaan nimittäin kylmäjärkisyyttä ja analyyttistä otetta, jotta päätöksentekokyky säilyy mutta ihan keskeistä on mielestäni myös ihmisen itsensä henkisen turvan luonti ja uskon vahvistaminen kriisissä, että asiat järjestyvät. Muistutus siitä, että älä tee äkkiliikkeitä tässä hetkessä ja ota asiantuntijat mukaan per heti, jotta saat itsesi tasapainoon ja tarvittavat toimet tehtyä.

Moni tarvitsisi turvaa, damage-control-palvelua ja sitä että joku sanoo, että kaikki kyllä järjestyy. Rakkaudella ja lämmöllä hyvää alkanutta vuotta 2024 toivotellen,

Jutta & Haluklinikka